Postul – beneficiile postului

Este un mjloc de dezintoxicare a organismului, practicat de cea mai mare parte a culturilor, din timpuri imemoriale. Deseori este practicat în scopuri religioase, deoarece credinţele religioase dau un suport efortului de voinţă pe care îl implică şi pentru că o purificare a sufletului este întotdeauna legată de cea a trupului. Marele beneficiu al postului este punerea în repaus a sistemului digestiv, care în acest fel “recuperează”. Acesta este motivul pentru care postul trebuie practicat cu regularitate, ideal fiind o dată pe lună, cu o durată de la 36 ore la trei zile.

Minim de timp pentru un post cuprinde două nopţi şi o zi, iar maximun -fără supraveghere medicală- trei zile. Pentru că, după acest termen, pot apărea slăbiciunea, carenţele şi efectele secundare care trebuie să fie cunoscute, pentru a fi stăpânite. în principiu, nu trebuie să bem decât apă şi ceaiuri de plante; unele persoane preferă să bea sucuri de fructe şi legume, ceea ce diminuează eficacitatea postului. Dar, în nici un caz nu trebuie să bem excitante: cafea, ceai, alcool, care conţin toxine.

În prima zi de post nu se petrece nimic deosebit, în afară de o senzaţie de foame, pe care o combatem bând lichide.

În cea de a doua zi, foamea dispare şi începe eliminarea toxinelor, care se traduce printr-o limbă încărcată şi miros neplăcut al gurii. Aceasta se prelungeşte şi în a treia zi, însoţită uneori de dureri de cap.

Reluarea alimentaţiei trebuie să se facă progesiv, pe o perioadă echivalând cu o jumătate din timpul postului: începeţi prin a bea lichide, supe, sucuri de fructe sau de legume, mâncaţi piureu şi lăsaţi să treacă cel puţin o zi înainte de a mânca proteine, carne, ouă, cereale.Câteodată este recomandabil să însoţiţi postul cu trei zile de clismă, care nu tebuie făcută niciodată cu apă de la robinet, care poate provoca vărsături şi leşinuri: trebuie să folosiţi o soluţie de apă sterilizată şi sărată sau un preparat special care se cumpără la farmacie, iar în caz de boală intestinală sau de hemoroizi, cereţi avizul medicului.

Un post de scurtă durată este mult mai uşor de ţinut decât îşi imaginează unele persoane şi nu implică în nici un caz şederea în pat sau întreruperea activităţii. Dimpotrivă, deseori este mai uşor să-ţi ocupi spiritul cu alte lucruri. Totuşi, este mai bine să nu aveţi ocupaţii care cer o mare concentrare.

Singurele contraindicaţii sunt tuberculoza, diabetul şi insuficienţele renale şi ca regulă generală, este mai bine să posteşti când te simţi puternic şi în deplină sănătate.

Pentru cei care nu au chiar deloc curaj să nu mănânce nimic trei zile, o anumită dezitoxicare se poate obţine prin diete cu fructe, în cursul cărora nu se mănâncă decât un singur fruct, în orice cantitate, timp de câteva zile. Cel mai eficace este ananasul proaspăt, pentru că este foarte fibros şi suculent; trei zile de ananas pot duce la pierderea a 2 kg. şi, graţie acţiunii sale diuretice şi laxative, la curăţirea organismului. Mărul şi pepenele sunt la fel de valabile, strugurele este destul de laxativ, dar prea dulce pentru a genera o pierdere intense de greutate.

Un post duce întotdeauna la slăbire, dar trebuie să luaţi în calcul recuperarea, după reluarea alimentaţiei, a jumătate din greutatea pierdută.


Diverse asemănătoare :

Postul – beneficiile postului
Both comments and pings are currently closed.

Comentariile sunt inchise momentan.